Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid: erakonnad peaksid võtma selge seisukoha seoses fosforiidi kaevandamisega

Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid (ERK) väljendasid esmaspäeval sügavat muret fosforiidi proovipuurimise üle Lääne-Virumaal, hoiatades võimalike pöördumatute keskkonnakahjude eest. ERK rõhutab, et kaevandamist ei tohiks alustada enne, kui on tagatud Virumaa ja kogu Eesti elukeskkonna säilimine.

Järgneb erakonna avaldus täismahus:

Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid väljendavad muret seoses sündmuste arenguga Lääne-Virumaal, kus on alanud proovipuurimine Toolse maardla territooriumil tõenäolise eesmärgiga alustada seal tulevikus fosforiidi pealmaakaevandamist. Majandusliku kasu kõrval võivad jääda varju keskkonnaohud. Erakond on seisukohal, et fosforiiti ei saa kaevandada enne, kui Virumaa ja laiemalt Eesti elukeskkonna säilimine on kindlalt tagatud.

Kaevandamise korral võib ette näha, et fosforiidiga samal sügavusel paiknevast ladestust pumbatakse välja suurtes kogustes vett, mis võib viia põhjavee taseme pöördumatu languseni. See tooks endaga kaasa ränka keskkonnakahju ja suuri probleeme seoses puhta vee kättesaadavusega. Väga tõenäoliselt kaasneksid fosforiidimaagi kohapealse väärindamisega keskkonnaohtlikud või koguni radioaktiivsed jäätmed, mis jäävad Eestisse.

Kui fosforiidi kaevandamisega kaasneb hävitav mõju keskkonnale, ei ole enam vahet, kas seda tehakse rahva, riigi või ettevõtjate hüvanguks või kasuks. Kui need ohud ei ole maandatud, ei saa me nõustuda fosforiidi kaevandamisega Virumaal. Keskkonna ja rahva tervise ohustamine majandusliku kasu nimel on lubamatu.

Kutsume kõiki erakondi asuma selgele seisukohale, kas ja millistel tingimustel pooldada või vastustada fosforiidi kaevandamist, kui see põhjustaks või tõenäoliselt põhjustaks pöördumatut kahju Eesti loodusele. Kutsume ka valitsust avaldama, kuidas plaanitakse lahendada peamised riskid, mis fosforiidi kaevandamisega paratamatult kaasnevad.

Erakond Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid on seisukohal, et kaevandamist ette valmistava tegevusega ei tohi enne edasi minna, kui kodanikelt on referendumiga küsitud, kas nad pooldavad fosforiidi kaevandamist Virumaal. Eesti ees seisev valik on otsustav, sest tekkiv keskkonnakahju võib olla pöördumatu. Me vastutame Eestimaa elukeskkonna eest oma laste ja lastelaste ees.