Ukraina rinded püsivad veriste lahingute kiuste

Sügiseses Ukrainas käivad ägedad lahingud mitmel rindel, kuid peamine fookus on endiselt Kurski piirkonnal. Ukraina väed võitlevad vapralt, et laiendada oma kaitsepositsioone väljaspool riigipiire, samal ajal kui Venemaa püüab meeleheitlikult oma territoriaalseid eeliseid säilitada. Analüüsime viimaseid arenguid ja strateegilisi nihkeid Kurski rindel ning anname värskeid teateid Ukraina kuumematest punktidest, sealhulgas Pokrovskist ja Toretskist.

Kurski piirkonnas on lahingud viimase nädala jooksul intensiivistunud ning Ukraina läänerindel on toimunud ägedaid kokkupõrkeid. Ukraina väed on kandnud märkimisväärseid kaotusi, sealhulgas droonioperaatorite meeskond, kes vangistati ja hukati Vene 155. merejalaväebrigaadi poolt. Hoolimata neist kaotustest vastas Ukraina kiiresti, rünnates Vene läbimurdepunkte ja tekitades vaenlasele suuri kaotusi. Puhastusoperatsioonid on nüüd käimas, kuid territooriumi täpne kontroll on jätkuvalt ebaselge.

Venemaa viimane vasturünnak püüdis tõrjuda Ukraina vägesid Korenevo positsioonidelt, samal ajal kui Moskva jätkab pingutusi, et säilitada kontrolli Gluškovo rajooni üle ja murda läbi Snagosti ümbruses olevast kotti. Ukraina kaitse on koondunud Sudža piirkonda, kus väed on hõivanud kõrgendikud põhja-, lääne- ja idasuundadel, andes neile taktikalise eelise. Venemaa liikumised Korenevost madalikul läbi Snagosti ja sealt edasi ida suunas Sudža poole on sattunud Ukraina droonide, suurtükitule ja kohalikest asulatest lähtuvate varitsuste alla, mis on oluliselt pidurdanud vaenlase edasiliikumist.

Ukraina väed liikusid algselt Korenevost põhja poole, üritades ületada raudteed Rõlski suunas. Siiski on nad nüüd taandunud veetõkke taha, keskendudes järgmise venelaste rünnakulaine tõrjumisele Kremanjoe suunal, kus üks Vene üksus on olnud nädalaid ümber piiratud. Moskva korduvalt tehtud katsetel neid vägesid vabastada pole seni edu olnud. Ukraina võib selles piirkonnas veel mõnevõrra taanduda, kuid kaitstavaid positsioone jätkub ka Sudžast põhja pool, tagades, et rinne jääb püsima.

Strateegiliselt on nüüd ebatõenäoline, et Ukraina suudab saavutada kogu Rõlski katla äralõikamise – Kurski kampaania algne eesmärk – kuid väiksema puhvertsooni loomine Seimi jõe ääres on jätkuvalt saavutatav ja strateegiliselt oluline, eriti talve lähenedes. Territooriumi kaitsmine Venemaa piires annab Ukrainale vajaliku puhvertsooni oma piiri kindlustamiseks.

Teine võimalik areng on suur Ukraina pealetung Snagosti ja Gluškovo suunal, kui Venemaa viimased rünnakud hoogu kaotavad. Tähelepanuväärne on see, et osa Ukraina 47. mehhaniseeritud brigaadist on ilmunud Kurski rindele, mis viitab suurele taktikalisele manöövrile. Kuna kõik kolm Ukraina kõige paremini varustatud brigaadi – 82. dessantbrigaad, 21. mehhaniseeritud ja nüüd ka 47. – on selles piirkonnas kohal, võib Ukraina planeerida koordineeritud rünnakut Snagosti tagasivõtmiseks ja Gluškovo vallutamiseks enne, kui ilm halveneb.

Okupeeritud Ukrainas jätkuvad ägedad lahingud Pokrovski pärast. Venemaa vägede edasiliikumine sellel tähtsal teeristilinnal on aeglustunud ning Ukraina väed on alates eelmisest esmaspäevast loovutanud vaid väheseid positsioone, hoolimata pidevatest rünnakutest. Moskva keskendub jätkuvalt kallitele rünnakutele, püüdes tõrjuda Ukraina vägesid lõunarindel, samas kui põhjasuundade rünnakud on jäänud soiku, kuna Vene üksustel on raskusi kõrgendikel paiknevate kaitsjate tõrjumisega. Selõdove ja Hirnõi-Kurahhivka piirkond püsivad endiselt Ukraina kontrolli all, kuigi nende langemine näib ilma oluliste täiendusteta vältimatu.

Toretskist põhja pool seisavad Moskva väed samuti visa vastupanu ees. Venelastel pole õnnestunud linnakeskusesse tungida, mistõttu on nad muutnud taktikat ja püüavad nüüd läbi murda lõunaosas asuvast Zabalka linnaosast. Vaatamata survele on Ukraina eelis linnalahingutes endiselt ilmne. Spetsialiseeritud pataljonid, sealhulgas endistest politseinikest koosnevad üksused ja Ljut-brigaadi rügement, on olnud võtmetähtsusega linna kaitseks ankruks olevate kõrghoonete kaitsmisel.

Toretskist põhja pool üritavad Vene väed endiselt rajada sillapead Tšasiv Jari lääneküljel kanali ääres, kuid kohtavad tugevat vastupanu. Ukraina kaitse, vaatamata kuudepikkusele survele, on püsinud kindlalt. Sama vastupidavust näitavad ka Siverski kaitsvad brigaadid, mis on sattunud taas Venemaa surve alla, kuid pole murdunud.

Moskva väed püüavad endiselt liikuda lääne poole Lõmani ja Kupjanski vahel, jõudes peaaegu Oskili jõe äärde Kruhliakivka lähistel. Lahingud selles sektoris sarnanevad Esimese maailmasõja kaevikusõjaga ning Vene vägede tegevus näib olevat suunatud üksnes Ukraina vägede veetõkete taha tõrjumisele, et vabastada vägesid teistesse sektoritesse suunamiseks.

Talve lähenedes seisab Ukraina silmitsi nii võimaluste kui ka väljakutsetega oma sõjakäigus. Kurski lahingud näitavad, et kuigi Ukraina väed suudavad tabada sihtmärke sügaval Venemaa territooriumil, on vaenlane kindlalt otsustanud vastu suruda. Pokrovski, Toretski ja põhjarinde olukord illustreerivad sõja kõrget hinda, kuna mõlemad pooled kannatavad kaotusi ja võitlevad strateegiliste positsioonide üle.

Ukraina strateegia hoida kaitseliin Venemaa territooriumil väljendab riigi otsustavust kindlustada puhvertsoon oma kaitseks. Nüüd, kus osa Ukraina kõige paremini varustatud brigaadidest koondub olulistele rinnetele, võib Ukraina valmistuda otsustavateks tegevusteks enne talve tulekut. Järgmised nädalad on otsustavad, et selgitada, kas need jõupingutused suudavad tasakaalu kallutada või kindlustada saavutatud positsioone eelolevaks hooajaks.