Valitsuse sammud viivad raudteelased Toompeale meelt avaldama

Eesti Raudteelaste Ametiühingu juhatus teatas, et korraldab 30. novembril meeleavalduse Toompeal, et protestida valitsuse kavandatud eelarvekärbete vastu ASis Eesti Raudtee ja Elron. Ametiühingu esimehe Oleg Tšubarovi sõnul otsustati reedel, 11. oktoobril juhatuse koosolekul viia raudteetöötajad tänavatele, et avaldada rahulolematust valitsuse poliitiliste otsustega.

Juhatus arutas koosolekul valitsuse eelarvekärpeid, samuti ummikusse jõudnud kollektiivlepingu läbirääkimisi ettevõtete esindajatega. Alates järgmise aasta 1. jaanuarist kaotavad kehtivuse praegused kollektiivlepingud, mis annab töötajatele võimaluse alustada streike või muid ametiühingulisi aktsioone, kui kokkuleppele ei jõuta.

Tšubarovi hinnangul ei arvesta valitsuse kavandatud kärped ettevõtete tegelikku olukorda ja ohustavad nõrgas seisus olevate ettevõtete stabiilsust veelgi. “Ettepanekud töötasude vähendamiseks ja töötajate koondamiseks on eriti solvavad, arvestades, et raudteesektoris on viimase 15 aastaga koondatud tuhandeid töötajaid,” sõnas Tšubarov. Tema sõnul tundub, et ministeerium on unustanud kollektiivlepingute olemasolu ja ametiühingu rolli töötajate huvide kaitsel.

Ametiühing on esitanud ministeeriumile ettepaneku kohtuda 25. oktoobril, et arutada olukorda ja leida lahendus. Tšubarov hoiatas, et kui ministeerium ei ole huvitatud kohtumisest, jätab see ametiühingule vabad käed aktsioonideks. “Meie eesmärk on saavutada kokkulepe, mis tagab, et kärped ei puuduta töötajate palkasid ega töötingimusi,” selgitas ta.

Raudteetöötajate hinnangul ei kajastu nende palgas tööga kaasnev vastutus, ning elukalliduse kasvule on nende sissetulekud jäänud märgatavalt alla. Kuigi kollektiivlepingu läbirääkimistel on arutatud järgmise aasta palgatõusu ja töötingimuste küsimusi, pole ametiühing seni juhtkondadega kokkuleppele jõudnud. Raudteelaste sõnul on praegused palgad juba niigi madalad ja palgatõusu vajadus on, eriti inflatsiooni taustal, õigustatud.