Kas kaunis 2025. aasta Hiiekalender jääb viimaseks?

Neljapäeval saabus trükikojast kauaoodatud 2025. (10238.) aasta Hiiekalender, mis keskendub Eesti põlisrahva pühapaikade ja tarkuste tutvustamisele. Hiiekalendri koostaja Ahto Kaasiku sõnul on uus trükis senistest üks kaunimaid ja väärikas austusavaldus meie esivanemate pärandile. Kalender toob esile meie tõelised “maavarad” – looduslikud pühapaigad, mis on kultuuri ja vaimsuse kandjad.

Kalendri igal lehel rõõmustavad silma Sven Začeki imekaunid fotod, mis jäädvustavad Eestis asuvaid looduslikke pühapaiku. Kaanel troonib Panga pank, võimas ja aukartust äratav paik, mis sümboliseerib meie maade püha olemust. Lisaks on kalendris esindatud tuntud kohad, näiteks Saula allikad, Otepää Pühajärv, Pühajõgi ja Tamme-Lauri tamm, kuid ka harvemini nähtud pühapaigad, nagu Käsmu õnnekivid ja Ahunapalu Pühajärv.

Hiiekalender ei ole pelgalt loodusfotode kogumik – see annab ka väärtuslikke teadmisi meie rahvakalendri tähtpäevadest, maakeelsetest kuunimedest ja ruunikalendrist. Lisaks leiab sealt selgitused kalendri koostamise põhimõtete, pühade ja pühapaikade kohta.

“Seda ilu ja rõõmu saadab nukker noot,” kirjutab Ahto Kaasik. “Kas järgmisel aastal Hiiekalender ka ilmub, on kahtlane. Kulka ei saanud Hiiekalendri väljaandmist toetada. Ka Eesti 25 suuremat ja edukamat ettevõtet ei pidanud kalendri väljaandmist ega ka Hiite Maja muid tegemisi (Hiite kuvavõistlus, pühapaikade kaardistamine, Looduslike pühapaikade kaardi täiendamine jpm) toetamise vääriliseks. Eks igaüks toetab seda, mis talle oluline. Nii kasutasime kalendri väljaandmiseks enam-vähem oma viimased säästud. Lihtsalt ei raatsinud jätta seda välja andmata.”

Hiiekalender jõuab lähinädalatel müügile Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes ning hulgitellimusi saab teha otse Hiite Majalt, kus 10 või enam eksemplari saab soetada soodushinnaga 5 eurot tükk (+ saatmiskulu). Hiiekalendri ostmine ja Hiite Maja toetamine aitab hoida elus Eesti põlisrahva pärandit ja selle edasikandmist tulevastele põlvkondadele.

Annetusi saab teha Hiite Maja kontole, mis on kantud tulumaksuvabade ühingute nimekirja.