Ukraina uus välisminister palub Euroopa abi ukrainlaste kodumaale naasmise korraldamiseks

Ukraina uus välisminister Andri Sõbiha tegi hiljuti olulise avalduse, mis juhib tähelepanu ühele Ukraina jaoks võtmetähtsusega küsimusele – sõja ajal riigist lahkunud ukrainlaste koju naasmisele. Ta rõhutas, et on saabunud aeg, mil Euroopa Liit peaks tõsiselt kaaluma programmide väljatöötamist, mis hõlbustaksid ja julgustaksid sõja tõttu riigist lahkunud ukrainlasi koju pöörduma.

See avaldus tehti Jalta Euroopa Strateegia (YES) konverentsil, kus arutati Ukraina ja Euroopa Liidu vahelisi koostöövõimalusi ja -vajadusi. Sõbiha sõnul on Ukraina valitsus juba astunud samme koostöös Euroopa partneritega, et luua tingimused, mis soodustaksid ukrainlaste tagasipöördumist.

Ukraina välisminister juhtis tähelepanu sellele, et vajalike tingimuste loomine peab hõlmama eelkõige turvalisuse tagamist, toimivate meditsiiniteenuste olemasolu ning eluasemete taastamist. Kõik need aspektid on olulised, et sõjapõgenikud saaksid tagasi pöörduda oma kodumaale ilma täiendava riskita.

“On aeg arutada, kuidas Euroopa Liit saaks arendada programme ukrainlaste koju naasmiseks. Loomulikult tuleb selleks luua vastavad tingimused. Alustades turvalisusest, meditsiiniteenustest ja elamuehitusest. See peaks olema osa aruteludest,” ütles Sõbiha.

Samal ajal kui Euroopa Liit ja Ukraina arutavad võimalusi kodumaalt lahkunud ukrainlaste tagasi meelitamiseks, kerkib esile ka küsimus väeteenistuskohuslike meeste tagasipöördumisest, et teenida Ukraina sõjaväes. Viidates hiljutisele uudisele, kus president Volodõmõr Zelenskõi püüdis veenda Euroopa riike aitama tuua tagasi rohkem sõjaväeealisi mehi, on selge, et tagasipöördumine on oluline ka sõjalisest seisukohast.