Sinimägede lahingu 80. aastapäeva mälestustseremoonial osalesid kolme rahvusliku erakonna esindajad

Sel aastal möödub 80 aastat Sinimägede lahingutest, mis olid ühed ohvriterohkeimad Eesti pinnal peetud heitlused. Paljudele sõduritele on need mäed ka viimseks puhkepaigaks. Eesti kaitselahingute 80. aastapäevale pühendatud mälestuspäeva korraldasid Eesti Endiste Metsavendade Liit, Vaivara Sinimägede Muuseum ja Eesti Akadeemiline Sõjaajaloo Selts.

Mälestustseremoonia algas reedel, mil Sinimäe koolis toimus sõjaajalookonverents pealkirjaga “Sinimägede lahingud 1944 – 80 aastat#. Konverentsi korraldasid Eesti Akadeemiline Sõjaajaloo Selts ja Vaivara Sinimägede Muuseum. Osalejatel oli võimalus tutvuda äsja ilmunud raamatuga ning kuulata ettekandeid erinevatelt sõjaajaloolastelt, kes valgustasid lahingute ajaloolist tähtsust ja detailseid sündmusi.

Sinimägede lahingu mälestustseremoonia kulminatsiooniks oli pärgade asetamine ja mälestusteenistus. Tseremoonial osalesid kolme rahvusliku erakonna esindajad, sealhulgas Eesti Rahvuslaste ja Konservatiivide liikmed Silver Kuusik, Ruuben Kaalep ja Ülo Naaber. Noorteliikumise Sinine Äratus esindajad Eino Rantanen ja Ronald Judin olid samuti kohal. Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esindajatena osalesid Anti ja Evelin Poolamets ning erakonnast Isamaa oli kohal Tarmo Kruusimäe.

Sinimägede lahingud jäävad alati meelde kui sügava ajaloolise tähtsusega sündmus, mis tõi esile eestlaste vapruse ja ohvrimeelsuse. 80. aastapäeva mälestustseremoonia oli oluline sündmus, mis tõi kokku nii ajaloolased kui ka poliitikud, et austada neid, kes võitlesid ja langesid Eesti vabaduse eest.

Pühapäeval kell 12 toimub Jõhvi Vabadussõja mälestussamba platsil major Georg Soodeni ja ülemleitnant Raul Jüriado hauatähise taasavamise tseremoonia. Mõlemad mehed hukkusid Sinimägede kaitselahingutes ja nende auks peetakse liigutav mälestusteenistus.