Hiina ja Valgevene väed alustavad ühisõppusi Poola piiri ääres

Pühapäeval teatas Hiina Rahvavabariigi kaitseministeerium, et Hiina ja Valgevene sõjaväed alustavad ühisõppusi “Kotkarünnak-2024” Bresti lähedal Valgevenes, otse Poola piiri ääres. Õppused kestavad juuli keskpaigani ning kuuluvad kahe riigi aastase plaani ja kokkuleppe raamesse.

Mõlema riigi sõjaväelased osalevad segatreeningutes ja praktilistes ülesannetes, nagu pantvangide päästmine ja terrorismivastased operatsioonid. Hiina Rahvavabariigi kaitseministeeriumi sõnul on eesmärgiks tõsta sõdurite väljaõppetaset ja süvendada kahe riigi sõjavägede pragmaatilist koostööd.

Valgevene kaitseministeerium kinnitas, et Hiina Rahvavabastusarmee üksused on saabunud Valgevenesse, et osaleda ühisõppustes, mis kestavad 19. juulini. See on esimene kord ajaloos, kui Hiina väed asuvad nii lähedal Poola piirile, mis toob kaasa uusi strateegilisi kaalutlusi ja geopoliitilisi pingeid.

Rahvusvaheliste suhete ekspert Radosław Pyffel märkis, et kuigi õppused võivad tunduda rutiinsed, võivad need viia erinevate tulemusteni, sealhulgas deeskalatsiooni või teiste soovimatute tagajärgedeni, mis ületavad Poola, Valgevene ja Venemaa otseseid muresid.

“Hiina väed ei ole kunagi varem olnud nii lähedal Poola piirile,” rõhutas Hiina asjade ekspert, osutades sellele, et kuigi manöövreid võib pidada väiksemaks sõjaliseks sammuks, toovad need kaasa uusi muutujad, mis tõenäoliselt vajavad arvestamist tulevastes strateegilistes kalkulatsioonides.

Pyffel rõhutas, et need õppused kujutavad endast uut maailma, tuues esile rahvusvaheliste suhete dünaamika muutumise selles piirkonnas. Hiina ja Valgevene tihedam sõjaline koostöö ning Hiina vägede kohalolek Euroopas on märk sellest, et globaalsed jõud ja liitlassuhted on muutumas.