Kuidas Norra firmad Eesti merealad endale said

Järjekordne Eesti mereala läks välisinvestorite kätte. Seekord omandas mereala Norra ettevõte Deep Wind Offshore, kes oli Saare 2.1 mereala enampakkumisel ainus osaleja ning sai meretuulepargi arendusala kätte alghinnaga 2 457 000 eurot.

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) teatas neljapäeval, et Saare 2.1 mereala enampakkumise võitja on Norra ettevõte Deep Wind Offshore AS. Eesti ettevõtted Utilitas Wind ja Estonia Offshore Wind DevCo, millest 50% kuulub Leedu energiakontsernile Ignitis, said küll oma pakkumise teha, kuid ainsana osales enampakkumisel Norra firma. Deep Wind Offshore’i plaanide kohaselt püstitatakse Saare 2.1 merealale kuni 98 tuulikut koguvõimsusega kuni 1560 MW.

See pole esimene kord, kui Eesti mereala läheb välismaale. Kaks esimest mereala enampakkumist (Liivi 1 ja Liivi 2) võitis samuti Leedu energiakontsern Ignitis, kes sai need merealad samuti kätte alghinnaga. Kolmas mereala (Saare 1) enampakkumine kukkus läbi, kuid nüüd neljas läks norrakatele. Viies ja kuues enampakkumine (Saare 2.2 ja Saare 3) on peagi tulekul.

Eestis suhteliselt tundmatu Deep Wind Offshore on rahvusvaheline meretuuleparkide arendaja ja omanik, kelle peakontor asub Norras. Neil on esindused ka Lõuna-Koreas ja Rootsis. Norras on Deep Wind Offshore’i projektipartner EDF Renewables ja Lõuna-Koreas BP. Ettevõtte põhiomanikud on Knutsen Group, Haugaland Kraft, Sunnhordland Kraftlag ja Octopus Energy. Ettevõtte kavandatud arenduste maht ületab 10 GW, sealhulgas 2 GW ainuüksi Lõuna-Koreas.

See olukord tõstatab tõsiseid küsimusi Eesti enampakkumise protsessi läbipaistvuse ja rahvusliku huvi kaitsmise kohta. Miks ei suuda Eesti ettevõtted konkureerida ja miks merealad lähevad alghinnaga välismaale? Eesti meretuuleparkide arendamine peaks olema meie enda ettevõtete kätes, et kindlustada energia sõltumatust ja majanduskasvu kodumaal.

Neljapäevane enampakkumine, mis kestis 18. juunist 20. juunini, võimaldab Deep Wind Offshore’il alustada meretuulepargi arendamist Saare 2.1 merealal, mille suurus on 163,8 km² ja sügavus varieerub 29–66 meetrit. Järgmine mereala enampakkumine Saare 2.2 merealale toimub 26.–28. juunil 2024. Lisaks on planeeritud 2024. aasta teises pooles viia läbi enampakkumised Saare 5-8 alade ja uuesti ka Saare 1 ala osas.

Kui Eesti ei suuda oma merealasid ise arendada ja kaitsta, võib see viia olukorrani, kus meie energiajulgeolek ja majanduslikud huvid on täielikult välismaiste ettevõtete käes. On aeg tõsiselt mõelda, kuidas kaitsta Eesti strateegilisi ressursse ja tagada, et meie rikkused jääksid meie endi kontrolli alla.