Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid pühitsesid oma lipu Pühajärve hiiepaigas

Neljapäeva täiskuuööl, 19. septembril kogunesid Eesti Rahvuslaste ja Konservatiivide liikmed Otepää kihelkonnas Pühajärve äärde, et õnnistada erakonna lippu muinaseestlaste tavade järgi. Tseremoonia sidus sümboolselt tänapäeva rahvusluse ja esivanemate traditsioonid.

Eesti lipu esimesel pühitsemisel 1884. aastal kombineeriti kiriklik talitus ja muistse pühapaiga vägi, pühitsedes lippu Pühajärve vees. Erakonna lipp oli saanud kirikliku õnnistuse juba 18. augustil Tartus, kuid nüüd viidi läbi teinegi talitus, et täita lipp esivanemate ja loodusjõudude väega. Täiskuuöine neljapäev valiti sobivaks ajaks, et ühendada taeva ja maa jõud.

Tseremooniat juhtis Ruuben Kaalep, kes pälvis 2023. aastal Hiie Sõbra tiitli. Kõlasid read “Kalevipojast” ning Gustav Suitsu luule. Samuti loeti ühiselt spetsiaalselt lipu pühitsemiseks loodud regivärsilist loitsu. Erakonna esimees Silver Kuusik, juhatuse liikmed ja kohalike osakondade esindajad andsid lipule oma õnnistuse.

Pärast lipu pühitsemist tule ja vee piiril viidi ta ka igivana Pühajärve Sõjatamme juurde, saamaks osa puu visadusest ja sajandite tarkusest.