Etnofuturistlik kunstnik Andrei Merjanin kutsub tähistama soome-ugri esivanemate päevi

Tuntud etnofuturistlik kunstnik Andrei Merjanin on kutsunud üles kõiki soome-ugri kultuuri austajaid osalema “Soome-ugri esivanemate päevade 2024” tähistamisel. Merjanin teatas sotsiaalmeedia postituses, et üritus toimub 21.–29. septembrini ning kõik huvilised on oodatud osa võtma.

Vastav ettevõtmine on pühendatud soome-ugri esivanematele, nende pärandile ja sidemele looduse ning maastikega, mis on soome-ugri rahvaste kultuuris kesksel kohal.

Merjanin kutsub inimesi üles külastama esivanemate haudu, ajaloolisi paiku, näiteks iidseid linnamägesid, asulakohti, kalmeid, pühi kive või allikaid. Samuti võib lihtsalt minna mõnda kaunisse looduspaika ning süüdata mälestus- ja ühtsustule. Neil, kellel pole võimalik loodusesse minna, soovitab kunstnik süüdata kodus küünal esivanemate mälestuseks ja mõtiskleda soome-ugri pärandi üle.

“Liituge ühtsuse ringiga!” kutsub Merjanin. Ta soovitab osalejatel jäädvustada oma tule tegemise hetk ning jagada sellest pilte sotsiaalmeedia gruppides või soome-ugri kultuurile pühendatud sotsiaalmeedia kanalites. Ta lubab, et saadetud fotod avaldatakse Merja sotsiaalmeedia grupis, et kajastada soome-ugri rahvaste osalust ja ühtsustunde tekkimist.

Merjanini üleskutse tuletab meelde soome-ugri rahvaste sügavat sidet oma esivanemate ja looduse jõududega, pakkudes võimalust ühendada kaasaegne maailm oma ajalooliste juurte ja kultuuriliste traditsioonidega.