Põltsamaa elanike aktivism päästis ajaloolised hooned lammutamisest

Põltsamaa elanikud on suutnud edukalt seista vastu Jõgeva majandusühistu (JMÜ) plaanile lammutada kaks ajaloolist hoonet, et ehitada nende asemele uus Coopi kauplus.

JMÜ kavatses lammutada Kesk 5 ja Kesk 5a asuvad madalad maakivist majad, mis on säilinud läbi maailmasõdade ja on linna ajaloolise keskuse oluliseks osaks. Vana Coopi pood asus üle tee, kuid selle lammutamise järel ei olnud sinna võimalik uut kauplust ehitada, mistõttu pöörati pilgud Kesk 5 ja Kesk 5a kruntidele, kus ruumi oleks rohkem.

Kohalikud elanikud ja ettevõtjad, sealhulgas Kesk 5 hoones asuva Lemmik Lilleäri omanik Külliki Sakk, tõusid plaani vastu, rõhutades hoonete ajaloolist ja kultuurilist väärtust. Sakk märkis, et kui hoone lammutatakse, peab ta oma lilleäri sulgema, sest talle pakutud uues kaupluses olev klaasboks ei sobi.

Dendrokronoloog Alar Läänelaid ja arheoloog Raivo Suni kinnitasid, et hoone, mis on ehitatud 1852. aastal, on heas seisukorras ning väärib säilitamist. Nende hinnangul on hoonel suur ajalooline väärtus ning see on Põltsamaa maamärk, mis on kohalike südametes oluline.

Et hoone säilitada, algatati allkirjade kogumine, mis kogus paari nädalaga üle neljasaja allkirja. Kohalikud panustasid aktiivselt rahvaalgatus.ee lehel ja väljendasid selgelt oma vastuseisu lammutamisele.

JMÜ tegevjuht Georg Caius Kutsar teatas, et avaliku huvi tõttu on otsustatud muuta investeeringute järjekorda. Seetõttu peatati Põltsamaa uue kaupluse projekteerimine ning lähitulevikus uusi lammutustöid ei toimu, mis tähendab, et ajaloolised hooned säilivad.

JMÜ keskendub nüüd Jõgeva arendamisele, sealhulgas Pae Konsumi ja Ehituskeskuse laiendamisele ning kaubahalli asemele uue kaupluse projekteerimisele, mille teostamine jääb kaugemasse tulevikku.

Põltsamaa elanike kodanikuaktivism ja kiire tegutsemine päästsid seega kaks olulist ajaloolist hoonet ja säilitasid linna ajaloolise miljöö tulevastele põlvedele.